Friday, 11 March 2011

satu ribu...


Satu Ribu...
Pendahuluan:

Salam....
Ni lak kes kne pakse cuba update blog....
Xde pe sebenarnye pon....sedikit kisah....

Ni kes psl ‘EVO LAPAN’  aku tuh...
Beliau leh merajuk time2 aku sengkek nih....semak...pahtu lak..musim ujan...agk merundum jiwe aku nih dengan keadaan camni....

Perenggan pertama:

Terpaksa la bwk gi bengkel..petang semalam aku ngular..(lantak la dah semak pk psl ‘EVO’  nih)...
Gi kedai kete...aku gi ngan si Hadi....si EO yg Berjaya kat opis aku nih...gi la kat kedai yg selalu aku gi dan percaya...bengkel Ah Meng....sampai2 ank buah die tgk aku mcm nk gado..aku pggl “oi brade...asal tgk gua??...”..tipu je pn.brani lak aku an...hahaha..die dtg kat aku tnye pehal..aku ckp la yg kete aku nih nk tka gear enjin kne mengamuk dulu baru die tuka....mcm de beruang ngn binturung bergadoh lah bawah boot depan tu...angker abes..hadoyai...

Perenggan kedua:

Anak buah Ah Meng tu pn bkk boot depan pahtu cek itu inih situ inih..die test drive.....aku pn menanti kepulangan ‘EVO LAPAN’ aku tuh...agk2 da lengoh je kaki aku ngn si adi berdiri menanti baru kete aku pulang dengan segaknye....aku menunggu berita gembira dari ank buah Ah Meng tu..hati aku berderau bile die bkk pntu kete tuh...aku menunggu ayat pertama dari mulutnya..skali die xckp tros geleng kepala...body language@head language yg membuatkan hati aku merundum jatuh dan akhirnye....melalut pulak...die ckp “Gearbox lu losak.”..aku tnye harge..die geleng kepala lgi.semak da aku dengan gelengan Si Cina tu...paling murah SATU RIBU lebey di cakap..Arghh..damn...aku da menggigil da..jd xsdp bdn lah dgr die ckp cmtu..aku ckp2 skit..aku bla...nk sampai opis je si adi bagi cadangan g half cut trus tnye gearbox..pusing balik..smpi tmpt h.cut tu si adi turun untuk brtanyakn sesuatu kepada pekerja di kdai itu..(aku mls nk trun sebab kecewa..(padahal ade anjing itam kt pintu  kete aku.takut kne ggit..hehehe)...mamat tmpt si adi tu wat pertanyaan tu pon tersengih indah dan mengungkapkn “Gearbox La Tuh...”.....Arrgghh....lg skali..semak da hotak hey aku nih...aku ajk adi blah...smbil memandu aku tnye adi kdi mne lg..bermacam2 la kedai die ckp....aku xfokus pon die ckp ape..aku da down abes..baru pasal kete je...
                                   oh gearbox....

Perenggan ketiga:

Nk dijadikan cerita,secara tetibe aku teringat kan seseorg yg dulu aku pernah bertemu....Pakcik Berambut Putih’...aku mengajak adi trus ke tempat tuh...setibenye aku di situ..dalam keadan hujan yg lebat..aku keluar kete dengan wajah yang blur dan serabut...aku bg salam dan terus mnceritakan masalah EVO aku nih kat pakcik berambut putih nih...die memberi aku kesimpulan awal iaitu bebola gear da haus...tp si adi soh pakcik tu try...pakcik tu pon lap tngn die..aku ingt die nk bawak..die bkk bot depan kete aku die cek tros..pahtu die ejas satu kabel.pahtu da siap die soh aku test....dengan rase gemuruh dan merundum nye aku menguatkan semangat untuk memandu...dgn cara panduan biase aku dpt rasekan jiwa aku mulai pulih..

ALHAMDULILLAH....EVO LAPAN aku da sihat..YAHOOuOUOu!!!!!..

Dgn rase sgt kagum dan ceria aku kembali ke kedai pakcik tu...aku bertanyakan hal sebenarnye tentang kete aku nih...die kate cume kabel je tegang...die cme ejas kasi longgar skit je....aku tnye “bape ni cik?”...die jawab xpayahlah...”..FREE..korg tau FREE....

Penutup:

jadi....
aku sgt kagum dgn kemahiran pakcik tersebut.....
aku dan si adi pn berbual dan mengejas meminta pakcik itu mengajar kami tntg bidang automotif ini.hehehe...dengan alasan xnk kne tipu lg walaupun die mntk bayaran..aku xkisah...die soh masuk ilp lak..ade ke..kne benti keje lak...die pn menerima aku ngn adi sebagai ank muridnya..thank to ALLAH krna mmbuka fikiran aku selama beberapa saat tntg pakcik tuh..

Bygkan la klu aku da tka gearbox aku tu..pdhl gearbox aku masih boleh guna lg selama sampai aku habes baya kete tuh...WOOoouuhHHh...melayang beribu-ribu kertas....xleh jd..
kenapa la ade gak org nk wet aku bnyk2 sdgkn aku xbnyk pn duit...hahaha...keje pn masih bergolak..
apepon..TERIMA KASIH “PAK MAT” kerana membantu aku mnyelesaikan masalah ini...sgt2 terharu...
ni lah EVO aku.....

eh salah2....yg nih.....ha
         jgn merajuk lg ye..nnti bli skirt eh...

yang benar,
::SaYaSeoRangDrivEr::

p/s : hidup kne berjaga-jaga,cari ilmu supaya jgn tertipu.duit bkn segalanya...ewah...

7 comments:

shams said...

ade belog..
da tau da nape LAPAN..
salam LAPAN

Shahrizad Bin Mansor said...

pae yg ko tau...
nape lapan??...

melati said...

hahahaha.... mampu tersenyum jer la...

CoOkiE MoNSter said...

errrrrrrrr....

way to gooooooooooooo...keep up your good work!

ahaks.

ps: nak jugak mention evo tuh..

* May * said...

hahah..p balaja ngan pak mat 2..so nnt x de la asik kne tpu je..hiks..nnt ley bikin kete akk owkay!!

Shahrizad Bin Mansor said...

argh....ape sume nih....

mohamad said...

pnjam evo LAPAN